Stil de viață versus dietă. 1-0


"Motivația te ajută să începi, puterea obiceiurilor te ajută să continui." Așa începe cartea lui Valentin Vasile, Stil de viață, nu dietă. S-au scris atâtea despre motivație, încât din reflex ne dăm ochii peste cap numai când auzim cuvântul în sine.

Dincolo de toate clișeele, motivația este, într-adevăr motorul acțiunilor noastre. Numai că ăsta e doar începutul. Cu toți realizăm, într-un moment sau altul, că nu e de-ajuns doar să vrem. Asta face parte, dacă vreți, din seria "Vreau să învăț să scriu bine. Păi scrie." Niciunul nu ne mai vedem capul de treabă, cu toții ne stresăm într-un fel sau altul și mulți dintre noi mâncăm printre taste și facem sport doar când alergăm după autobuz spre locul de muncă. Fie că muncim din pasiune și ne concentrăm toate eforturile în direcția asta sau nu, lucrurile astea se întâmplă într-o oarecare măsură. Iar mesajele alea din mass-media cu 30 de minute de mișcare pe zi pentru o viață sănătoasă nu sunt chiar degeaba. Cam despre asta e vorba și în "Stil de viață, nu dietă". La urma urmei, indiferent de motivele de care ne agățăm zilnic pentru a nu ne pune la punct stilul de viață și alimentația, rezultatele se văd și, mai ales, se simt. Și dacă vrem să ne simțim bine, un început ar fi să și acționăm în privința asta. Ne sunt atât de bine întipărite în minte lucrurile astea pe care ar trebui să le facem încât parcă uităm să le și facem. Uneori e ca și cum căutăm cu lumânarea orice altceva numai să nu le punem în practică.


Bine, și pînă la urmă ce facem? Sau cum facem? Rețeta perfectă e aia care ți se potrivește. Valentin ne povestește vorbește simplu în cartea lui. Și pe limba fiecăruia. Pentru că fiecare își ia ce crede din ceea ce citește, în cazul de față. Eu mi-am luat certitudinea că stilul de viață e cel care contează și că dieta n-ar trebui să existe nici măcar în dicționar. N-am ținut vreuna până acum și nici nu le văd rostul - fapt care m-a și convins să citesc cartea în primul rând.
Personal, dețin fericită un metru jumate înălțime și o greutate aproape infimă. Cumva, reușesc să trăiesc pe bază de ciocolată, cafea și McDonald's. Dar somnul se îndepărtează tot mai mult cu fiecare noapte, iar randomness-ul își spune cuvântul tot mai pronunțat. Sunt una dintre cele mai active persoane pe care le cunosc, dar nu într-un mod neapărat sănătos. Bineînțeles că nu e bine și bineînțeles că deși știu asta, tot așa fac. Evit episoadele de genul "de mâine mănânc numai salate" sau "de luni mă duc la sală". Dar încep, treptat, să mă autoeduc în privința asta. Baby steps.

Valentin scrie despre stilul de viață sănătos și pe blogul lui. De pe pagina sa de Facebook afli sfaturi utile și rapide pentru, iar aici găsești și un preview al cărții.

Motivație și obiceiuri. Despre asta-i vorba.Labels: